Ergenlik döneminden itibaren yumurta gelişiminin yavaş olması veya olmaması nedeniyle adet kanaması geciken veya olmayan polikistik over sendromu olan kadınların büyük bir kısmı hormonlarda görülen değişikliklere bağlı olarak yaş ilerledikçe 30 lu yaşların ortalarından itibaren her ay düzenli adet görmeye başlamakta ve hatta 30 lu yaşların ortalarından itibaren daha kolay gebe kalabilmektedirler.
Bir kadının doğumunda yumurtalıklarında yaklaşık 2 milyon yumurta bulunmaktadır. Bir kadın her ay ergenlikten önce 10 bin, ergenlikten sonra ise 1000 yumurta kaybetmektedir. Menopoz yumurtalıklarda yumurta kalmamasıdır. Yumurtalar tarafından üretilen ve yumurta sayısını gösteren Anti-Müllerian Hormon (AMH) miktarı polikistik over sendromu olan kadınlarda olmayanlara göre daha fazladır ve buna bağlı olarak polikistik over sendromu olan kadınlar yaklaşık olarak 2 yıl daha geç menopoza girmektedir.
Menopoz sonrasında yumurtalıklarda erkeklik hormonlarının (testosteron,androstenedion,DHEA-S ) ve bunların etkin formu olan Dihidrotestosteron (DHT) üretimi polikistik over sendromu olan kadınlarda diğer kadınlarda olduğu gibi azalmaktadır. Fakat, polikistik over sendromu’nda erkeklik hormonlarının üretiminde azalma olmasına rağmen hala üretiminin diğer kadınlara göre normal miktarlardan fazla olması veya erkeklik hormonlarının miktarı normal olsa bile 5- α redüktaz enziminin aktivitesinde artış olması bu kadınlarda tüylenme artışı, sivilce, ciltte yağlanma ve erkek tipi saç dökülmesi şikayetlerinin menopoz sonrasında da devam etmesine neden olmaktadır. 5- α redüktaz enziminin aktivitesini dihidrotestosteron hormonunun büyük çoğunluğu kan dolaşımına katılmadan önce deride 3 α- androstanediol glucuronide dönüştüğü için dihidrotestosteron hormonu miktarı tek başına göstermemektedir. Bu kadıınlarda 5- α redüktaz enziminin aktivitesini tüylenme artışı, sivilce, ciltte yağlanma ve erkek tipi saç dökülmesi şikayetlerine paralel olarak kan dolaşımında miktarı artan 3 α- androstanediol glucuronide göstermektedir.