A vitamini (Retinoik asit) benzeri maddeler içeren ilaçlar polikistik over sendromu olan kişilerde altta yatan hormonal bozukluğu tedavi etmemektedir. Buna rağmen polikistik over sendromu’nda sivilce (Akne) tedavisi amacıyla halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Polikistik over sendromu olan kişilerde A vitamini benzeri ilaçlarla yapılan tedavi sivilce şikayetinde geçici bir iyileşme sağlamakla birlikte, bu kişilerde sivilce şikayeti çoğunlukla bir süre sonra tekrarlamaktadır. Bu durum hamilelik döneminde ve hatta hamile kalmadan belirli bir süre önce kullanıldığında bebekte ciddi sorunlara (teratojen) yol açabilen ve uzun yıllar kullanan kişilerde erken menopoz’ a neden olabilen bu ilaçların genellikle tekrar tekrar, düzensiz bir şekilde kullanılmasına neden olmaktadır.
Dermatoloji (cildiye) tarafından A vitamini (Retinoik asit) benzeri ilaçların kullanılmasının önerildiği durumlarda ”polikistik over sendromu olan kişilerde sivilce şikayetinin kalıcı tedavisi için bu ilaçlar hormonal sorunun tedavisi yapılmadan kullanılmamalıdır”.
Polikistik over sendromu’nda sivilce tedavisinde doğum kontrol hapı kullanılması doğru değildir. Doğum kontrol hapları polikistik over sendromu’nu tedavi etmemektedir. Buna karşılık bir çok yan etkileri bulunmaktadır.
Erkeklik hormonlarının (testosteron gibi) artmış olan etkinliğinin ve miktarının düşürülmesi ve bunun sonucu olarak yağ bezlerinde artmış olan yağ üretiminin azaltılması polikistik over sendromu’nda sivilce tedavisinin temel amacıdır.
Erkeklik hormonlarını bağlayarak onları etkisiz hale getiren bağlayıcı madde olan (SHBG)
Sex hormon Binding Globulin
miktarının ve etkinliğinin arttırılması da tedavinin diğer bir amacıdır.
Aşağıdaki 1. resimde polikistik over sendromu’nda yanak ve çene bölgesinde sivilceler görülmektedir.
Aşağıdaki resimde polikistik over sendromu’nda ağız çevresinde ve çene bölgesinde sivilceler görülmektedir.
İnsülin direnci durumuna karşı insülin duyarlılığının arttırılması (SHBG) ve testosteron üretimi üzerinden etki gösteren bir tedavi seçeneğidir.
Erkeklik hormonları yağ bezleri üzerinden etki ederek sivilcelenmeye neden olmaktadır. Erkeklik hormonlarının yağ bezlerinde alıcılara yapışmasını sağlayan mekanizmanın engellenmesi de başka bir tedavi seçeneğidir.
Alıcılara bağlanmış olan erkeklik hormonlarının (testosteron gibi) sivilcelenme yapabilmesi için alıcılarda bulunan bir mekanizma (5α redüktaz enzimi) ile aktif forma (dihidrotestosteron gibi) dönüşümü gerekmektedir. Bu dönüşümü sağlayan mekanizmanın engellenmesi de diğer bir tedavi seçeneğidir.
Tedavi seçenekleri kişiden kişiye farklı şekillerde
bazen birden fazla tedavi seçeneği birlikte, bazen de bir tedavi seçeneği tek başına uygulanmaktadır.