Polikistik Over Sendromu’nun Erken Teşhisi
1-Polikistik over sendromu 2500 gram dan daha düşük doğum ağırlığı ile doğan ve bunu takiben genital bölge kıllanması 8 yaşından önce ortaya çıkan kız çocuklarında daha fazla görülmektedir. Kızlarda genital bölge kıllanmasının 8 yaşından önce olmasına (Premature Pubarche) böbrek üstü bezinden üretilen erkeklik hormonlarının etkinliğinin ve miktarının erken dönemde artması neden olmaktadır. Nadir olarak görülen böbrek üstü bezi tümörleri ve genetik bir böbrek üstü bezi hastalığı olan kongenital adrenal hiperplazi de 8 yaşından önce genital bölge kıllanmasına neden olabilmektedir. Fakat genital bölge kıllanması 8 yaşından önce ortaya çıkan kız çocuklarında bunu takiben ergenlik döneminden itibaren yukarıda belirtilen hastalıklardan en fazla polikistik over sendromu görülmektedir. Fakat, şunu da unutmayalım ki düşük doğum ağırlığı ile doğan ve 8 yaşından önce genital bölge kıllanması başlayan her kız çocuğunda polikistik over sendromu görülmemektedir.
2-Polikistik over sendromu’na bağlı olarak ergenlik döneminden itibaren insülin direncinin artması ve erkeklik hormonlarına bağlanarak onları etkisiz hale getiren Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) miktarında görülen azalma ile birlikte bıyık, çene, favori, boyun, ense, göğüs arası, göğüs ucu, bel, omuz, sırt, karın, kol ve bacak bölgelerinde bulunan kılların miktarında artış, koyulaşma, kalınlaşma ve sertleşme görülmektedir.
3-Göğüs gelişimi başlamış, genital bölge kıllanması var, ama ilk adet kanaması henüz olmamış bir kızda tüylenme artışı, erkek tipi saç dökülmesi, kilo fazlalığı ve şişmanlık yok ise ilk adet kanaması için herhangi bir ilaç tedavisi kullanmadan 16 yaşına kadar beklenilmelidir. Fakat, göğüs gelişimi başlamış, genital bölge kıllanması var, ama ilk adet kanaması henüz olmamış bir kızda erkek tipi tüylenme artışı, saç dökülmesi, şişmanlık-kilo fazlalığı var ise polikistik over sendromu’nun erken teşhisi açısından bu kızın adet düzensizliğinin 16 yaşından önce araştırılması gerekir.